AI és s könyv felhasználása

Közel 200 000 könyvet használnak arra, hogy mesterséges intelligencia rendszereket képezzenek ki néhány technológiai óriáscég.

 neon_cyber_ai_art_tutorials_facebook_cover.png

A probléma? Senki sem tájékoztatta az írókat.

 

A rendszer neve Books3, és az Atlantic egyik vizsgálata szerint az adathalmaz egy kalóz e-könyvek gyűjteményén alapul, amely szinte minden műfajt felölel, az erotikus irodalmaktól a prózai költészeten át. A könyvek segítenek a generatív MI rendszereknek megtanulni, hogyan közöljék az információt.

Bár az MI képzési szövegek egy részét az interneten közzétett cikkekből lehet származtatni, a magas minőségű MI-hez magas minőségű szövegre van szükség, az Atlantic szerint, és ezért vannak a könyvek. A Books3 már több peres eljárás tárgyát képezi a Meta és más cégek ellen, amelyek az MI képzéséhez használják a rendszert.

Most, az Atlantic által múlt héten közzétett adatbázisnak köszönhetően, az írók láthatják, hogy konkrétan az ő könyveiket használják-e az MI rendszerek képzésére.

Sokan nem boldogok emiatt!

 

"Teljesen lesokkolva vagyok. Felháborodtam, ugyanakkor teljesen tehetetlennek érzem magam" - írta Mary H. K. Choi a közösségi médiában, miután felfedezte, hogy művét használják. "Dühös vagyok, és harcolni akarok, de ugyanakkor annyira fáradt vagyok."

Choi, akinek bemutatkozó regénye, az "Emergency Contact" szerepel az adatbázisban, e-mailben részletesen kifejtette érzéseit. A könyv, amely egy fiatal koreai-amerikai nő új kapcsolatának megéléséről szól, "mélyen személyes" volt, és Choi kezdetben azt mondták neki, hogy a története "túl csendes és szűk körű". A könyv később a New York Times bestseller listáján szerepelt, és világszerte olvasókat talált.