Az eltűnő számítógép és a világ, ahol a mesterséges intelligenciát bárhová magunkkal vihetjük

Az úttörő, még meg nem jelent technológia exkluzív előzetesében Imran Chaudhri, az Apple egykori formatervezője és a Humane társalapítója egy olyan jövőt vázol fel, amelyben a mesterséges intelligencia lehetővé teszi, hogy eszközeink "eltűnjenek". Egy kis ízelítőt ad cége új termékéből - amelyet először mutatnak be a TED színpadán -, és elmagyarázza, hogyan változtathatja meg a technológiával és a körülöttünk lévő világgal való kapcsolatunkat. Legyünk tanúi az eszköztervezés legújabb ugrásáról szóló lenyűgöző jövőképnek.

22 hihetetlen évet töltöttem az Apple-nél, ahol hozzájárultam olyan élmények és eszközök formatervezéséhez, mint a Mac, az iPhone, vagy éppen az Apple Watch.
A számítógépek teljesítményének növekedésével párhuzamosan az eszközeink és számítógépeink mérete lecsökkent. Az asztali számítógép megnyitotta az utat a kivételes összekapcsoltság előtt, de asztalhoz kötött volt. A laptop elhozta a hordozhatóság lehetőségét, de le kellett ülnünk, hogy használni tudjuk. Az okostelefon formált bennünket ilyen modern, összekapcsolt emberekké, milliók számára lehetővé téve, hogy a zsebünkből érjük el az internetet. Az okosóra már csak egy ablak volt a telefonra. Segédeszköz egy egész sor egészségügyi információval a csuklónkon.

 

De mi következik ezután? Egyesek az ezekhez hasonló AR vagy VR szemüvegeket tekintik a válasznak, de ezek csupán az életünkben már jelen lévő képernyőket helyezik át, hogy csak milliméterekre legyenek a szemünktől - egy másik akadályt képezve köztünk és a világ között. A jövő nem az arcunkon lesz.
Valójában, a legendás tech újságíró, Walt Mossberg már 2017-ben utolsó cikkében megírta, hogy úgy érzi, hamarosan, egy napon a technológia láthatatlanná válik, és a számítógépek el fognak tűnni. És mi egyetértünk.
A feleségemmel, Bethanyvel, illetve a vállalatunkkal, a Humane-nel már dolgozunk a válaszon, hogy mi következik ezután. Felmerülhet bennetek a kérdés, hogy mégis miért? Miért tenné ezt bárki is? Azért, mert szeretünk olyan technológiát fejleszteni, amely ténylegesen jobbá teszi az emberek életét. Mi hiszünk abban, hogy a mesterséges intelligencia, az AI lesz a hajtóerő az eszköztervezés következő ugrása mögött. És hihetetlen mennyiségű dolog történik ebben a térben. Hatalmas, óriási előrelépések. 
Még Bill Gates is azt mondta az OpenAI-féle ChatGPT-ről, hogy az csak a második legforradalmibb technológiai újítás, amellyel életében találkozott.
De mit kezdjünk ezekkel a hihetetlen fejlesztésekkel, és hogyan hasznosítsuk őket, hogy valóban jobbá tegyük az emberek életét? Ha sikerül ezt véghez vinnünk, az AI a lehetőségek tárházát nyitja meg számunkra.
Ma meg szeretném osztani veletek, hogy szerintünk mi a megoldás, ami ehhez a célhoz vezet. És ez az első alkalom, amikor ezt ilyen nyitottan csináljuk.
ke_pernyo_foto_2023-06-09_21_51_36.png
Ez egy újfajta viselhető eszköz és platform, amely alapjaiban a mesterséges intelligenciára épül. És ebben teljesen egyedülálló. Nincs szükséged okostelefonra vagy bármilyen más eszközre a használatához. Sőt, most is viselek egyet. Úgy lép kölcsönhatásba a világgal, akárcsak te. 
Hallja, amit te is hallasz, látja, amit te is látsz. Ugyanakkor első az adatvédelem és a biztonság, és teljesen háttérbe húzódik az életedben.
Szeretjük azt híresztelni, hogy az élmény képernyőmentes, zökkenőmentes, és érzékelhető, lehetővé teszi, hogy hozzáférj az internethez, miközben jelen van a környezetedben, olyan egyensúlyt helyreállítva, amelyről érezni egy ideje, hogy eltolódott.
Alig várom, hogy megosszam a részleteket arról, hogy mit hoztunk létre, és meg is fogom néhány hónapon belül. De ma arról fogok beszélni, hogy ez milyen áttörést hoz, és mit jelent képesnek lenni mindenhová magaddal vinni az AI-t, illetve mi történik, amikor a technológia nagy mértékben láthatatlanná válik.
A technológia láthatatlanná válása új lehetőségeket biztosít a számítástechnikával való interakcióban. Teljesen hozzászoktunk, ahogy belépünk egy appba, vagy az egérrel mozgatjuk a kurzort, hogy az már szinte természetesnek tűnik. De ez szándékos. Amikor az iPhone-on dolgoztam, az olyan interakciókat, mint a csúsztatásos feloldás a kislányommal teszteltem. Ő volt a legjobb fókuszcsoport. Most 16 éves, és sokkal több ötlete és reakciója van, mint akkor volt. Egyébként ez az egyetlen nem AI által generált kép, amelyet ma láthattok. Ahogy belegondolok, jobban látom, mint valaha, hogy miért szebb egy AI által vezérelt jövő, mint egy olyan, ami több képernyővel járna. Mint például ez. A fiú mondjuk aranyos.
De ahhoz, hogy az ember-technológia viszony túllépjen a képernyőkön, valami radikálisan másra lesz szükségünk. Hadd mutassam meg.
Hol találhatok ajándékot a feleségemnek, mielőtt holnap elutazom?
(Hang) A vancouveri Granville Island egy élénk bevásárlónegyed.
IC: Ez egy rendkívül egyszerű válasz egy igen összetett kérdésre. Milyen gyakran találjuk magunkat egy idegen városban, a telefonunkkal küzdve, kerülgetve az embereket, miközben próbáljuk megtudni, hol vagyunk, és hol kellene éppen lennünk. Ez különösen nehéznek bizonyulhat, ha a nyelvet sem beszéljük.
Hadd mutassak nektek valamit. A láthatatlan eszközöknek olyan természetesnek kell lenniük, hogy szinte megfeledkezz a létezésükről.
ke_pernyo_foto_2023-06-09_21_53_07.png
(Francia hang)
IC: Észrevehettétek, hogy az én hangom beszél folyékony franciával, az AI-beszédmodellem használva, amely a saját AI-om része. Ez nem egy deepfake. Ez valójában nagyon mélyreható. Ez az én AI-om, ami megadja a lehetőséget, hogy bármely nyelven beszéljek, neked pedig, hogy hallj engem azon a nyelven beszélni, a saját érzelmeimmel és a saját hangommal.
Köszönöm.
Ez eltávolodik a kísérletektől, amelyek mindannyiunkat aggasztanak a számítástechnika iránya miatt. Ehelyett a technológiát arra használja, hogy valódi, felelősségteljes számítástechnikai termékeket hozzon létre, amelyek bizalomra épülve szolgálnak minket. Ez a jó mesterséges intelligencia a gyakorlatban. Mi több ezer órát töltöttünk a számítógéppel való kapcsolatunk újratervezésével, foglalkoztunk összetett hangutasításokkal és bonyolult kézmozdulatokkal, hogy megkeressük a számítástechnikával történő interakció természetes módjait. Miért keresnéd a telefonod, mikor egy tárgyat is foghatsz a kezedben, és kérdéseket tehetsz fel neki? Az eredmény szinte olyan, mintha az egész világ az operációs rendszereddé válna. És amikor a számítógép eltűnik, lehetővé teszi számunkra, hogy visszatérjünk ahhoz, ami igazán számít: a jelen egy új valóságába. Például a parkban kerékpározva átfutni az emailjeimet vagy koncertre menni anélkül, hogy fel kellene tartanod a telefonod, hogy megörökítsd. Vagy átélni a kisgyermeked első lépéseit anélkül, hogy kettőtök között egy képernyő állítana falat. A jövőben a technológia egyszerre lesz környezet- és kontextusfüggő. Ez az AI tanítását jelenti, hogy megértsen téged és a környezeted, hogy a lehető legjobb teljesítményt produkáljon.
Képzeld el, hogy egész nap értekezleteken voltál, és szeretnél egy rövid összefoglalót, hogy miről maradtál le.
Tájékoztass!
(Hang) Patrick jön a holnapi tervezési értekezletre. Bethany elhalasztaná a jövő heti vacsorát, Oliver pedig szívesen focizna hétvégén.
IC: Ezek emailek, naptári meghívások és üzenetek, egy egyszerű kivonatban. Segítségül használhatod ezeket a döntéshozatalban, a munkaterhelés kezelésében, és egyedi válaszokat is küldhetsz rájuk a saját hangoddal. A saját életed kontextusában.
Ezt a kontextust gépi tanulással nyerhetjük ki. Minél többet használod az AI által működtetett eszközödet, annál gyakrabban lehetünk a segítségedre, legyen szó bármiről is. Az AI hatékonyan folyamatos fejlődésben lévő, személyre szabott memóriaformaként szolgál. Mi úgy gondoljuk, ez bámulatos.
Tegyük fel, hogy egészségtudatosan élsz, vagy bizonyos étkezési szempontokat követsz. Hadd mutassam meg. Megragadok egyet ezekből a csokoládékból. Gyerekkoromban rengeteget ettem belőlük.
AI Megehetem ezt?
(Hang) A tejszelet kókuszvajat tartalmaz. Az érzékenységed miatt érdemes lehet nem elfogyasztanod.
IC: Szóval, nem ehetek többet ilyet.
Ami még menő az AI-ben, hogy tudja, mi a legjobb nekem. De attól még irányító szerepben maradok. Akkor is meg fogom enni. 
IC: Az AI-od kiszámítja, mire van szükséged. És egyébként, imádom benne, hogy nem ítéletes. Szerintem elképesztő, hogy szabadon élhetek. Az AI a gondolat sebességével kitalálja, mire van szükséged. Ez egy érzék, ami a technológia fejlődésével párhuzamosan fejlődik.
És ez csupán néhány példa volt. Az AI fejlődésével megfigyelhetjük, hogyan változtatja meg az életünket annak szinte minden területén. Olyan módon, ami most még elképzelhetetlennek tűnik. Egyébként az OpenAI-nál dolgozó San Altman is úgy érez, ahogyan mi. Ő is tudja, hogy az AI durván alulbecsült. Hozzáteszem, hogy ameddig jól csináljuk.
Tényleg hiszünk abban, hogy most még csak a felszínét kapargatjuk az AI lehetőségeinek. A mesterséges intelligencia integrálása például a mi eszközünkbe, amelyet úgy terveztünk, hogy tulajdonképpen eltűnjön, és lehetővé tegye az élmények előtérbe kerülését, teljesen új lehetőségeket nyit meg a technológiával való interakcióra és a körülöttünk lévő világgal való kapcsolatra. Sokkal humánusabb, ösztönösebb interakciókra, amelyek képernyőmentesek, zökkenőmentesek és érzékenyek. Ez sokkal több annál, hogy az eszközök kisebbé és erőteljesebbé válnak. Ez lehetőség az eddig ismert ember-technológia kapcsolat újragondolására. És ez az, ami nagyon izgalmas.
Nincs kétség, hatalmas kihívás. De olyan világban akarunk élni, ahol a technológia nemcsak abban segít, hogy visszatérjünk a világba, de elősegíti, hogy képesek legyünk erre. Egy karnyújtásnyira van. És ennek egy részét ma láthattátok.
A jövőt nem a kezedben fogod tartani, és nem is az arcodon lesz. A jövő technológiája szinte láthatatlan lesz.
Köszönöm a figyelmet.