A világhírű csellós turnéja 2023

Stjepan Hauser horvát zenész 1986. június 15-én született Pulában. Családjában mindig is erős művészeti hagyományok voltak. Édesanyja is ütőhangszeres. Már nagyon fiatalon elkezdett érdeklődni a zenei nevelés iránt. Képzését egy idő után a londoni Trinity College of Musicban fejezte be.

Ezt követően a manchesteri Royal Northern College of Music ösztöndíjának köszönhetően Ralph Kirshbaumnál tökéletesítette csellótudását. Végül a néhai Bernard Greenhouse-nál, a Beaux Arts Trio egyik alapítójánál képezte magát.

Hauser első szakmai tapasztalata

Mindezek a meghatározó tapasztalatok segítették a művészt abban, hogy megvalósítsa nagy álmát: hivatásos zenész legyen. 2006 októberében, 20 évesen meghívást kapott, hogy játsszon a Palazzo Vecchio-ban, Firenzében, Olaszországban. Ő volt az egyetlen csellista, aki részt vehetett az eseményen. Miután lenyűgözte a közönséget, több meghívást kapott fesztiválokra szerte Európában.

Nem sokkal később, 2009-ben beválasztották a New Masters on Tour című turnén való részvételre. Ez egy fiatal művészeket felvonultató koncertsorozat volt különböző európai városokban. Ugyanebben az évben a művész megnyitotta YouTube-csatornáját, amely hamarosan meghaladta az egymillió megtekintést. Tizenkét évvel később ez a szám már majdnem elérte az 500 milliót.

A 2CELLOS kezdete

Az interneten elért sikere fokozódott, amikor barátjával, Luka Šulićcsal kezdett el együtt zenélni. Együtt több dalt is rögzítettek, amelyek a közönség körében slágerekké váltak, és ez vezetett a 2CELLOS megalapításához. Első albumukat 2011-ben vették fel a Sony kiadó gondozásában. A következő évben szerepeltek a népszerű Glee című sorozatban, ahol egy Michael Jackson-dalt adtak elő.

2013 egy újabb sikeres év volt. A 2CELLOS kiadta második albumát, az In2itiont. Ezt a munkát követően tovább nőttek az ajánlatok az újabb koncertekre. Hauser összekötötte az idejét zenekara turnéja és saját turnéja között, ahol Elton John előzenekaraként osztozott a színpadon.

A zenekar harmadik albuma, a Celloverse 2015-ben jelent meg. Megjelenése után egy 38 koncertből álló amerikai turnéra jelentkeztek. Ez mindkét művészt nagyon népszerűvé tette az amerikai kontinensen. Következő albumukat 2016 folyamán vették fel, de csak a következő évben jelent meg. Minden dalt a Londoni Szimfonikus Zenekarral vettek fel, és népszerű filmzenéket tartalmazott a filmvilágból.

A dalok első élő előadására az ausztráliai Sydneyben került sor. Páratlan környezetben tették ezt, és az Operaházban teltházas koncertet adtak.

 

2019-ben az együttes megismételte az Egyesült Államokban tett turnéját, ezúttal 30 koncertet adtak kevesebb mint 70 nap alatt. Az intenzív munka után a 2CELLOS egy év rövid szünetet tartott. Hauser azonban folytatta a szólómunkát, 2020-ban megjelent Classic című új albumával. Ismét a Londoni Szimfonikus Zenekar biztosította a kíséretet az összes dalhoz.

E rövid szünet után a 2CELLOS újra akcióba lendült, több energiával, mint valaha. A csapat 2022-ben világkörüli turnéra indul, amelynek során több európai országban is megállnak, de ellátogatnak Szaúd-Arábiába, az Egyesült Arab Emírségekbe, Egyiptomba, Izraelbe és Japánba is. Végül Hauser és Šulić egy rövid óceániai turnéra indul, amelynek során több ausztrál városban is megállnak, és egy utolsó koncertet adnak Új-Zélandon.

HAUSER szóló turnéja

HAUSER első szólóturnéja a Rebel with a Cello címet viseli, és a művész új, The Player című albumát mutatja be. A rock, retro zene és dance hangzásokkal teli show-t 2023 októberében Barcelonában és Madridban megrendezésre kerülő koncertjein láthatjuk majd.