Fotó SEO: fotók optimalizálása

A kép neve befolyásolja a SEO-t?

A képek elnevezésének legjobb módja a SEO számára

 

A Googlebotok nem tudnak képeket olvasni - legalábbis egyelőre. Miért érdekel ez téged? Mert még a leglátványosabb termékképek sem fogják lenyűgözni a lánctalpasokat, ha nem kap megfelelő nevet. Miután elolvastad ezt a cikket, abszolút mindent tudni fogsz arról, hogyan nevezd el a képeket a SEO érdekében, hogy több látogatót hozhass a weboldaladra.

Befolyásolja a képfájlok neve a SEO-t?
Miért befolyásolja a képfájl neve a SEO-t?
A képek SEO célú elnevezésének legjobb módja
Győződj meg róla, hogy a fájlnevek relevánsak
Használj kulcsszavakat
Ne tömnd tele a kulcsszavakat
Legyen rövid


Kezdjük egy SEO-ismereti kvízkérdéssel:

Meg tudsz nevezni néhány olyan kulcsfontosságú tényezőt, amelyek meghatározzák a webhelyek rangsorolását?

Mi a válaszod? A kulcsszócélzás, a minőségi tartalom és a backlinkek?

Ha igen, akkor gratulálok!

 

Esetleg olyan technikai szempontokat sorolnál fel, mint a weboldal sebessége, a mobilhasználhatóság és a belső linkelés. Ezzel a válasszal is nyerhet néhány pontot.

De megemlítené a képfájlok nevét?

Valóban, ezek a látszólag jelentéktelen részletek, mint például a fájlnevek, amelyeket a tényleges fájlokkal együtt tölt fel a weboldalára, áldássá vagy átokká válnak. Akár hiszed, akár nem, akár félrevezetik és összezavarják a Google robotjait, akár megbízhatóbbá tehetik webhelyedet.

Ebben a cikkben megtudhatod, hogyan nevezz el képeket a SEO érdekében.

Ezt a pár egyszerű dolgot érdemes szem előtt tartani és felidézni minden alkalommal, amikor képet töltesz fel a weboldaladra.

Befolyásolja a képfájlok neve a SEO-t?
Igen, hatással van. És ez a hatás meglehetősen jelentős.

 

Hogy miért?

A képfájlnevek fontos szerepet játszanak a keresőmotorok oldalindexelési folyamatában. Azt üzeni az algoritmusnak, hogy egy kép releváns a keresők számára.
Természetesnek veheti, hogy egy megfelelő alt leírással és kulcsszavakban gazdag fájlnévvel rendelkező kép előrébb fogja húzni az oldalát a SERP-kben.

Miért befolyásolja a kép fájlneve a SEO-t?
Annak ellenére, hogy okosak és képesek dolgokat megtanulni, a Google robotjai továbbra is csak szoftverek, amelyek nap mint nap, 24 órán keresztül folyamatosan adatokat gyűjtenek, hogy kereshető indexeket hozzanak létre.

 

Ezek a robotok jól felismerik a számokat és a betűket. Megértik a mondatokat, akár egész bekezdéseket és a nagy szövegfalakat. Amit még nem értenek, azok a képek.

A webkúszók nem úgy látják a képeket, mint az emberek. Alakzatok helyett színes pixeleket látnak, amelyek valamilyen véletlenszerű mintázatba rendeződnek.

Hogy jobban megértsd ezt a problémát, nézd meg az alábbi képet. Ha Ön egy Googlebot lenne, a képeket pixelek összevisszaságának látná.

ke_pernyo_foto_2023-07-22_14_07_32.png

Nem sok információ, amiből következtetéseket lehetne levonni, igaz?

Hogyan nevezzünk el képeket a seo számára?

Éppen ezért a mi feladatunk, hogy megmondjuk a Googlebotoknak, hogy mi is egy adott kép. Ellenkező esetben a weboldaladra feltöltött képet színes pontok halmazaként fogják látni, amelyek semmilyen jelentést nem hordoznak. Ez csak elpazarolt potenciál, nem igaz?

Ez a pazarlás még fájdalmasabb, ha rájössz, hogy egy kép látogatókat hozhat a webhelyedre, ha megjelenik a Képes keresőben. Lehet, hogy a webhelye nem kerül be az első találatok közé, de egy SEO-barát névvel ellátott kép képes erre.

Mint sejtheted, van legalább néhány módja a képek optimalizálásának a SEO láthatóság növelése érdekében. Ma azonban azt fogod megtanulni, hogyan teheted hitelesebbé weboldaladat a megfelelő képnevek használatával.

Íme, hogyan kell ezt helyesen megtenni.

A képek elnevezésének legjobb módja a SEO érdekében
A weboldal hitelességének növelésének folyamata történetesen időigényes. Szerencsére ugyanez nem mondható el a képek keresőmotorok számára történő optimalizálásáról.

Az alábbiakban 8 gyors tippet találsz arra vonatkozóan, hogyan nevezd el a képeket a SEO érdekében.

1. Győződj meg róla, hogy a fájlnevek relevánsak
A képek elnevezése a SEO érdekében ahhoz hasonlít, mintha egy bekötött szemű embernek írnád le egy kép tartalmát. Képzeld el, hogy valaki arra kér, hogy vizualizálj egy képet, és egy olyan mondatot dob rád, mint IMG00954.jpg. Ez nem túl hasznos.

Ezért, ha a feltöltendő kép egy kabátot ábrázol, nevezd el így: Hosszú fekete gyapjú kabát férfiaknak és az urlben is ez legyen!

ke_pernyo_foto_2023-08-31_0_28_50.png

Íme néhány példa arra, hogyan nevezhetsz el egy ilyen fájlt:

naray-tamas-su_teme_nyt-ke_szi_t-video.png

Náray Tamás süteményt készít a Boook könyvkiadó konyhastúdiójában- Youtube videó : így kell elnevezni a fotót


Ugye érted a lényeget?

A kép neve legyen rövid és egyszerű.

Nem tudod , hogyan kezeld a képneveket? Válaszd SEO-tanácsadási szolgáltatásainkat, és győződjön meg róla, hogy a SEO jó oldalán áll!

Kulcsszavak használata
A képek átnevezése tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy több kulcsszót használjon anélkül, hogy a Google robotjai kulcsszavakkal való tömködéssel vádolnák.

kedvenc-spanyol-su_teme_nyeim-na_ray_tama_s_ko_nyv.png

Kép elnevezése: Kedvenc spanyol süteményeim- Náray Tamás könyv

Ezeknek az értékes kifejezéseknek a használatával webhelye magasabb helyezést ér el a rangsorokban, egyszerűen azért, mert ez egy újabb tartalom, amely kapcsolódik az oldalán tárgyalt témához.

Emellett a fájlnévben használt kulcsszó azt jelzi, hogy erre a kifejezésre szeretne rangsorolni. Ha helyesen nevezi el a fájlt, és így sikerül elérnie, hogy a kép megjelenjen a Google Képekben, akkor több szerves forgalomra számíthat.

3. Ne tömje tele a kulcsszavakat
Elég lenne egyetlen kulcskifejezést használni a fájlnévben, különösen, ha ez egy hosszú kulcsszó. Ha ezen túlmegy, azzal jelezheti, hogy a weboldal, amelyen a képet közzéteszik, kissé gyanús, azaz spammelő.

 

 

Ez nem felel meg a legjobb white-hat SEO-gyakorlatoknak. Csak ne ismételd magad, és a webes tartalmad nem válik a Google robotok gyanújának tárgyává.

PL : Mosogatotalca-granitmosogatotalca.jpg NEM jó

4. Legyen rövid
Igen, mondtuk, hogy úgy nevezz el egy fájlt, mintha egy olyan személynek írnád le, aki nem látja. Kerüld azonban a túlzott leíró jelleget. Csak a lényegre koncentrálj. Ellenkező esetben összezavarhatja a Google botokat.

Milyen hosszú a túl hosszú kép ALT ?

Próbáljon meg nem túlmenni 5-6 szónál, és máris rendben lesz.

Miközben viszonylag rövidre szabja a fájlnevet, kísértésbe eshet, hogy rövidítéseket használjon. Legyen tisztában azzal, hogy a Google botjai nem ismerik fel jól a szavak vagy kifejezések rövidített formáit, kivéve, ha azok rendkívül népszerűek és széles körben használtak, mint például USA vagy BMW. Csak tartsa ezt szem előtt.

seo szolgáltatások támogatása

5. Szóközös szavak kötőjelekkel
Ez az egy nagyon fontos. Ha egynél több szót kell használnod egy fájl elnevezéséhez, használj kötőjeleket szóközök helyett.

Miért kötőjelek, és nem az aláhúzás "_"?

 

Egyszerűen azért, mert a keresőmotorok nem úgy olvassák ezt a karaktert, mint mi, másképp látják.

bridal-shower-gift.png

Tehát, ha az aláhúzást használja a bridal-shower-gift.jpg fájlban, a Googlebot valami olyasmit fog látni, mint bridalxshowerxgift.jpg, ami még az emberek számára is elég zavaró. Ha nem kötőjelet, hanem más elválasztójelet használ, akkor is elszalasztja az esélyt, hogy a kulcsszavakat helyesen ismerje fel és indexelje.

Az utolsó dolog, amit meg kell említeni, hogy bár a Googlerobotok állítólag képesek arra, hogy egy betűsorozatot különálló szavakra osszanak, előfordulhat, hogy ezt nem teszik meg helyesen. Nézze csak meg az alábbi példákat - melyik az, amelyiket könnyebben el tudja olvasni:

szalmakalap.jpg vs. szalma-kalap.jpg, vagy

boysexploringwoods.jpg vs boys-exploring-woods.jpg

Ezért a kötőjelek bedobása olvashatóbbá teszi a fájlnevet, így sem a lánctalpasok, sem a nézők nem jönnek zavarba.

yellow_modern_grow_your_business_instagram_post.png